Onderzoek

De BEEP app en BEEP base zijn tools voor dataverzameling in jouw (honingbijen-)onderzoeksproject. Verzamel kwantitatieve en kwalitatieve data met de combinatie van de BEEP hardware en software, ontwerp je studie met een specifiek samengestelde kastkaart voor handmatige data collectie en nodig bijenhouders uit om deel te nemen aan je onderzoek. 

Beep data classification v2 smallHet BEEP-platform is uitgebreid en werd gebruikt in het Europese project B-GOOD H2020 Project door onderzoekers en imkers in 15 landen, waarbij gebruik werd gemaakt van 400 sensorsystemen en meer dan 12,5 miljoen datapunten werden verzameld. BEEP-platform is nu beschikbaar voor nieuwe onderzoeksprojecten! Op de poster presenteren we in drie stappen hoe dit onderzoeksplatform kan worden ingezet in nieuwe onderzoeksprojecten:
1. Hard- en software configureren (nota: het gebruik van hardware is optioneel. U kunt uw eigen apparaat toevoegen met behulp van de BEEP 'API');
2. Verzamel data en monitor de voortgang en kwaliteit;
3. Analyseer en gebruik de data en voeg optioneel je eigen algoritmen en voorspellingsmodellen toe.
                                                  De poster op volledige grootte is hier beschikbaar.

Beep data classification v2 smallHet BEEP platform is een 'open research' platform. Daarop kan je zowel bijenvolken monitoren als gestandaardiseerd hoogwaardige data verzamelen. BEEP heeft een gestandaardiseerd data model ontwikkeld om dit te faciliteren. Het is gebaseerd op zo'n dertig bronnen, zoals logboeken voor bijenhouders, beheersystemen voor bijenstallen, digitale hulpmiddelen voor het bijhouden van logboeken, het COLOSS BEEBOOK, de Healthy-B toolbox, FAO's gids voor honingbijenziekten en verschillende websites. Meer informatie over het data model vind je hier

Werkplannen, wetenschappelijke protocollen en handleidingen kunnen aangepast en geoptimaliseerd worden voor jouw project. Waarnemingen bij de kast en laboratoriumanalysemonsters voor ziekten kunnen worden uitgevoerd om een volledig beeld te krijgen van de gezondheidsstatus van de bijen. De BEEP base, een automatisch meetsysteem, kan worden gebruikt voor automatische gegevensverzameling. Daarvoor kunnen ook andere systemen worden ingezet. Aangezien BEEP een open source platform is, kun je je eigen sensoren en/of apparaten toevoegen en systemen koppelen via de BEEP API. Alle verzamelde gegevens kunnen worden gevonden en gedownload op de BEEP app, waar ze worden weergegeven in grafieken, lijsten en beschikbaar zijn als een ruwe dataset.

 

BEEP%20 %20App%20v3%20EN%20%282%29

Beep%20base%20no%20wood%20small

BEEP app

BEEP base  


Het BEEP platform inzetten voor onderzoek 

Nieuwe%20inspectie

 

Data verzameling met gestandardiseerde kastkaarten

Met de BEEP app kun je meerdere gepersonaliseerde kastkaarten ontwerpen, afhankelijk van wat er nodig is binnen het onderzoek. Dit kan per seizoen of binnen de duur van het project veranderen. De kastkaarten kunnen kort en simpel zijn, of juist uitgebreid, afhankelijk van jouw behoeften. Het ondersteunt verschillende soorten bijenteeltpraktijken, zoals behandeling van varroamijt, bepaling van koloniekarakteristieken voor koninginselectie of zwermcontrole.

Ontwerp de kastkaarten op basis van de BEEP data standaard en deel ze met deelnemende bijenhouders en onderzoekers.

 

Automatische data collectie met de BEEP base of een ander meetsysteem, met real-time overzichten

De BEEP base is een automatisch meetsysteem dat met een vast interval gegevens over gewicht, geluid en temperatuur verzamelt. De gegevens worden via het LoRa-netwerk naar de BEEP-server verzonden en zijn toegankelijk in de BEEP webapp. De gegevens zijn zichtbaar in grafieken en kunnen worden gedownload voor analyse. De gegevens worden ook op de BEEP base opgeslagen en kunnen direct naar de server worden gedownload met de Bluetooth-verbinding van de BEEP base app (beschikbaar op iOS en Android).

 

Beep%20base%20no%20wood%20small

Schermafbeelding%202023 01 18%20om%2014.21.34

 

Data input: inspectiedata / meetdata / weer / kwalitatief en kwantitatief  / foto's / labdata

De data in de BEEP webapp kan bestaan uit eigen inspectiedata, met een optie voor notities en foto's als dat nodig is, automatisch opgehaalde weerdata van verschillende weerstations op basis van je locatie, en/of meetgegevens van de BEEP base of een ander meetsysteem. Creeër sample ID tracking om uitslagen van laboratoriumonderzoek toe te voegen.

Data opslag en toegang op één plek

De BEEP webapp is een platform waar je data kunt verzamelen met behulp van kastkaarten, foto's, notities en herinneringen. Als je gebruik maakt van de BEEP base, het automatische meetsysteem, worden ook de meetgegevens over gewicht, temperatuur en geluid naar de BEEP app gestuurd en daar opgeslagen. Je hebt toegang tot je gegevens per bijenstand, -kast of meetsysteem. Download je gegevens (.xslx en .csv) om deze te analyseren.

 

 Measurement%20data  

BEEP api research data

  Data downloaden

Volg de voortgang van het onderzoek op api.beep.nl. Controleer of de kastkaarten worden ingevuld en de automatische meetgegevens binnenkomen. Download hier ook alle onderzoeksdata.

Met de API kun je ook een ander meetsysteem aan je kasten koppelen.

Gebruik formules, algoritmen en voorspellingsmodellen

De BEEP-app heeft een waarschuwingsfunctie. De gebruiker kan triggers instellen op gegevens zoals het kastgewicht en gelijk actie ondernemen. Er is een reeks standaardwaarschuwingsregels beschikbaar. Bijvoorbeeld: een zwermgebeurtenis waarbij een afname van meer dan 0,5 kg de waarschuwing activeert. Notificaties kunnen per e-mail worden verzonden en worden weergegeven in de BEEP-webapp.

Waarschuwingen kunnen worden ingesteld op basis van ruwe data, maar ook op basis van verwerkte data en zelfs voorspellingen van de toekomstige gezondheidsstatus van de kolonie. Je kunt bestaande dataverwerking gebruiken of als onderzoeker je eigen formule, algoritme of voorspellingsmodel toevoegen - zie het diagram rechts.

  Beep model diagram

Beep icon

 

Technical ondersteuning

De BEEP helpdesk is beschikbaar met informatie over het BEEP platform en voor vragen kun je direct contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om een belafspraak in te plannen of een afspraak te maken voor een bezoek aan ons kantoor.

Het BEEP team is ook beschikbaar voor projectadvies en ontwerp. De ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten passend bij jouw onderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Intuïtieve, meertalige interface

De BEEP interface is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken.

De BEEP webapp is beschikbaar in twaalf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Grieks, Italiaans, Noors, Portugees, Roemeens, Spaans, Fins, Zweeds) en kan in meer talen worden vertaald.

  App.beep.nl %20%281%29 

 

Wilt u gebruik maken van het BEEP platform voor uw onderzoek, neem dan contact op met Marten Schoonman via marten@beep.nl