BEEP base

De meeste imkers hebben alleen inzicht in de staat waar de bijen in verkeren door letterlijk in de kast te kijken. Hij of zij heeft de beste intenties om voor de bijen te zorgen. Toch is het bijna onmogelijk om de bijen niet te verstoren als je dat doet. De imker zal rook gebruiken om de bijen te kalmeren, opent de kast en kijkt naar de ramen. De acties en observaties noteert de imker op een papier, verfromfraaid door gebruik. 

Stel je nu een andere manier van imkeren voor. Een waarin de bijen minder vaak gestoord worden. Waar de imker beter is geïnformeerd over de zorg die een volk nodig heeft. Een wereld waarin de imker een app kan openen en exact kan zien wat de status van een honingbij volk is. Een digitale omgeving om observaties en acties te registreren. Dat is waar BEEP om de hoek komt kijken. BEEP ondersteunt imkers met het verzorgen van hun bijenvolken met de BEEP base en BEEP app. 

BEEP%20base

Wat is een BEEP base

De BEEP base v3.4 is een automatisch bijenmeetsysteem dat je onder de bijenkast kan plaatsen. De ingebouwde weegschaal en de temperatuur- en geluidssensor meten elke 15 minuten informatie die direct kan worden verzonden naar je BEEP app via LoRa. De ingebouwde PCB maakt dit mogelijk. De BEEP base is compleet en klaar voor gebruik. Als imker heb je dankzij de BEEP base altijd inzicht in de stand van je bijen.

Gemakkelijke installatie

De BEEP base wordt compleet geleverd. Kalibreer de BEEP base met de BEEP base app (iPhone en Android) via een draadloze Bluetooth verbinding. In de online helpdesk staat een gedetailleerd stappenplan. Bij eventuele vragen en kan je contact opnemen met ons team.

Draadloze data verzending

De data die de BEEP base meet worden via het LoRa netwerk verstuurd naar je BEEP app zodat je het via je telefoon, tablet of computer kunt bekijken. LoRa heeft een gratis variant genaamd The Things Network, maar je kunt ook je eigen gateway installeren als je nog geen LoRa dekking hebt in je bijenstal. Je kunt in deze webshop ook een KPN LoRa jaarabonnement afsluiten als je liever van dat netwerk gebruik maakt. De LoRa frequentie in de huidige BEEP base is geschikt voor Europa en Zuidelijk Afrika. Je kunt de gegevens met de BEEP base app direct uitlezen via Bluetooth. De base beschikt over 8MB geheugen waarin twee jaar aan meetdata opgeslagen kan worden. 

Beep%20base%20data%20voorbeeld

Boven: meetgegevens zichtbaar in de BEEP app van de BEEP base in combinatie met weergegevens op de locatie van de bijenstand. De verticale stippenlijn in de grafieken zijn inspectimomenten. In de BEEP app kan je erop klikken om de inspectiegegevens in te zien.

1 jaar meten met 2xAAA batterij

Een van de unieke eigenschappen van de base, waar we erg trots op zijn, is de energiezuinigheid. Als elk kwartier gegevens verstuurd worden, dan hoeven de twee AAA batterijen maar 1 keer per jaar vervangen te worden. Als je instelt dat minder vaak verzonden wordt, dan gaan ze nog langer mee. Dat maakt de base gebruiksvriendelijk voor de imker. 

Past mijn kast?

De BEEP base past onder alle gangbare kastsoorten zoals spaarkast, Segeberger en Dadant. Kleinere kasten passen sowieso. Nieuw in BEEP base versie 3 zijn de uitschuifbare poten waardoor zelfs kasten die 51cm breed zijn, zoals Dadant US, erop passen. Er worden klemmen meegeleverd om de kast naar onderen en naar boven vast te klemmen. Als je wil, kan je de kast vastsjorren met een spanband (niet meegeleverd). Bang voor diefstal? Je kunt de base gemakkelijk verbergen met een zelfgemaakte houten rand. Eenmaal geregistreerd is de base onbruikbaar voor anderen, tenzij je de registratie terugdraait in je BEEP app.

Toepassingen

De sensoren (gewicht, temperatuur, geluid) leveren een lange reeks mogelijkheden om metingen te doen aan het volk. Voorbeelden: hoeveel voorraad halen de bijen, hoeveel verbruiken ze, zwermen, roverij, broed en uitbreiding en inkrimping daarvan, vliegactiviteit. Door bases op meerdere locaties te plaatsen, kan je vergelijken wat het (haal)gedrag is per locatie. 

Profijt van onderzoek

Stichting BEEP werkt mee in meerdere onderzoeken. Op basis van de uitkomsten daarvan wordt het BEEP platform verbeterd door (gratis) upgrades van de BEEP app en/of base. Ook bases die al in gebruik zijn profiteren hiervan. Je kunt de base namelijk updaten via de BEEP base app. Een voorbeeld van lopend onderzoek is de interpretatie van geluid data, bijvoorbeeld bij een moerloos volk. Dit is erg complex en grondig onderzoek kan helpen bij een betrouwbare interpretatie. Nu kan je al de ruwe, getransformeerde (Foerier) data raadplegen vanuit de app. In BEEP kan je ook aan een bestaand onderzoek bijdragen door je data te delen, daar geef je dan per onderzoek expliciet toestemming voor, en je eigen onderzoek opzetten.

Aanpassingen maken

Een ander unieke factor is dat Stichting BEEP open source deelt wat ze ontwerpt. Dit betekent dat je de code en bouwtekeningen kan raadplegen om daar zelf mee aan het werk te gaan. Dat kan variëren van het toevoegen van meerdere temperatuur of luchtvochtigheid sensoren (tot 9 stuks), microfoons, gewicht sensoren (loadcell), andere sensoren of code aanpassingen maken voor bijvoorbeeld nieuwe features in de app. Ook kan je middels de API (Application Programming Interface) je eigen data dashboard bouwen. Support documentatie voor de BEEP base en app zijn beschikbaar.

Technische specificaties

 • Afmetingen: 480x390x68mm uit te schuiven tot 510x390x68mm
 • Gewichtsensor Bosche H40A (0-150kg +/-10 gram)
 • Temperatuursensor 1-Wire (DS18b20)
 • Microfoon voor onder de kast
 • Microfoon mini-jackingang met 4 pinnen 
 • 2x AAA-batterijhouder met bijgeleverde Lithium batterijen
 • Drukknopje om de base aan en uit te zetten
 • Zoemer (beep!) voor auditieve feedback
 • uFL SMT-antenne 
 • I2C sensor schroefaansluitingen
 • Processor: nRF 52840 MHz ARM®️ CortexTM-M4
 • 8MB flash geheugen (opslag voor ca. twee jaar meetdata)
 • 2-kanaals gewichtsversterker (HX711) 
 • Audio ADC (92 dBA SNR) 
 • Firmware-updates via Bluetooth (BLE)
 • Draadloze verbinding via LoRa RFM95 868 MHz (EU) 
 • Afmeting: 75x50x23mm. 

BEEP PCB v3


Ga direct naar

BEEP webshop

Helpdesk

Open hardware

Help mee