LoRa

De BEEP base meet het gewicht, geluid en temperatuur. Hoe komt deze informatie dan in je BEEP app terecht? Daarvoor maken wij gebruik van LoRa.

Wat is LoRa?

LoRa is afgeleid van Long Range - lange afstand - en valt onder het Internet of Things (IoT) - internet der dingen - netwerk. Met deze technologie wissellen apparaten kleine hoeveelheden informatie uit bij een laag stroomverbruik. Perfect voor de metingen van je bijenvolken, die je met een interval van 15 minuten ontvangt.

Er wordt ook wel gesproken over LoRaWAN. WAN staat voor Wide Area Network. LoRa verwijst naar het fysieke onderdeel dat de gegevens verstuurt, in dit geval de BEEP base. LoRaWAN is het netwerk zelf.

Hoe werkt het?

TTNlogoJe kunt LoRa zien als een energiezuinige manier om informatie te versturen. Eigenlijk alsof je BEEP base je sms'jes verstuurt die bestaan uit een aantal getallen. Op je BEEP app worden die getallen ontvangen en ontcijferd naar de informatie die voor jou begrijpelijk is.

De BEEP base stuurt informatie naar gateway. De gateway is een soort router die alle LoRa signalen in de omgeving opvangt. Vanaf de gateway gaat de informatie dan naar 'the cloud', oftewel het internet. Zodra de informatie daar beschikbaar is wordt het naar jouw BEEP app gestuurd. De BEEP base zelf hoeft dus niet in verbinding met het internet te staan. Daarom werken we ook niet met een simkaart in de BEEP base. 

LoRa maakt gebruik van golven met een lage frequentie. Door die lange golven met een frequentie van 868 MHz in Europa kan LoRa op lange afstand informatie verzenden. Straling is energie die door de lucht verzonden kan worden op een golf. Omdat LoRa maar kleine stukjes informatie verstuurd per 15 minuten op een energiezuinige manier, komt er maar weinig straling vrij.

Het energieverbruik van LoRa is laag omdat de BEEP base elke 15 minuten voor 2 seconden aan staat om informatie te versturen. Daardoor doe je langer dan een jaar met 2 AAA batterijen in je BEEP base.

Op welk netwerk gebruik ik LoRa?

De grootste “provider” ter wereld van LoRa is The Things Network (TTN). Aan de wereldwijde dekking wordt nog gewerkt, en daar kan jij aan bijdragen. Wil je namelijk wel gebruik maken van het TTN netwerk maar is er nog geen LoRa gateway in de buurt, dan kan je die aanschaffen vanaf 90 euro en gratis aansluiten op het netwerk van TTN. Het idee van TTN is dat iedereen zijn gateway publiek beschikbaar maakt om zo een enorm gratis open netwerk te creëren voor IoT apparaten.

TTNmapper.org

Er is in Nederland grotendeels dekking met het gratis TTN netwerk van gateways. Je kan op TTNmapper.org controleren of jouw bijenvolken in een gebied staan waar je waarschijnlijk toegang hebt tot het netwerk. Zoom in op de locatie van je bijenstand en welke gateways het dichtst bij is. Klik op het icoon van de gateway en kies dan 'radar'. Dat geeft je een beeld van de afstand van historische connecties die gemaakt zijn. Als dit geen goed beeld geeft, probeer dan gateways die in steden staan in de omgeving. Vaak zijn die hoog geinstalleerd en geven zeer betrouwbare verbindingen. Rode kleuren staan overigens voor het krachtigste signaal. Is er even geen signaal? De data wordt op de BEEP base opgeslagen op een harde schijf en kan via bluetooth uitgelezen worden.

Hier rechts een voorbeeld van de 'radar' van een gateway in centrum Tilburg. Er is een betrouwbare verbinding in een straal van ca. 22 km (rode lijn naar Aalburg). Kom je er niet uit, laat het ons dan weten.

Is er geen signaal bij je bijenstand of is het niet duidelijke uit het kaartje af te leiden. Dan kun je drie dingen doen:

1. Zelf een LoRa gateway installeren zoals hieronder beschreven

2. Veel gemeenten dragen bij aan het LoRa initiatief en installeren gateways. Informeer dus wat de situatie is in jouw gemeente. De BEEP base kan juist een goede case zijn om de investering te verantwoorden.

3. Maak gebruik van een commercieel LoRa netwerk van KPN zoals hieronder beschreven.

Een eigen gateway installeren

Is er nog geen LoRa Gateway in de buurt van je BEEP base en wil je meewerken aan het uitbreiden van het netwerk? Dan heb je het volgende nodig on een gateway te installeren op een afstand van maximaal 10 kilometer van je bijenstand:

  • Een LoRa gateway kant en klaar te koop vanaf €90,- (wij hebben hier op een rijtje gezet welke LoRa gateways geschikt zijn voor gebruik in combinatie met de BEEP base)
  • Internet verbinding
  • Wifi connectie
  • Stroom: 230V of USB type C 1A
  • Bevestiging van de gateway op een zo hoog mogelijk punt bij voorkeur buitenshuis

Door mee te werken aan het TTN netwerk is het overal mogelijk om een BEEP base en andere LoRa apparaten te voorzien van een connectie.

Commercieel LoRa netwerk gebruiken

Liever niet zelf een gateway kopen en installeren? Dan kan je gebruik maken van het KPN LoRa abonnement aangeboden door BEEP. Meer informatie vind je hier.

Meer informatie over het gebruik van LoRa door de BEEP base kan je vinden in de LoRa oplossingen in de helpdesk. Heb je daar niet de informatie gevonden die je zocht, neem dan contact met ons op.