BEEP%20system

BEEP: digitale hulpmiddelen voor imkers

Missie-gedreven, zonder winstoogmerk, voor honingbijen, imkers en onderzoekers

De gezondheid van de bijenvolken is een zeer belangrijk aandachtspunt voor imkers. Om het overzicht te houden, is het handig als alle informatie op één plek terug te vinden is. Deze gedachte is in vijf jaar uitgegroeid naar een realiteit. Met het BEEP platform heeft de imker namelijk met één druk op de knop een overzicht van alle volken, inspecties en locaties. Als er een meetsysteem aan de kast gekoppeld is, komt er bovendien automatisch informatie binnen over de temperatuur, het gewicht en het geluid van het bijenvolk. Meer informatie die een inzicht geven in de gezondheid van de bijen.

Stichting BEEP is een non-profitorganisatie met drie doelstellingen. Ten eerste bijdragen aan de modernisering van het imkeren door middel van digitale hulpmiddelen. Ten tweede bijdragen aan het behoud van de natuur door een betere verzorging voor de bestuivers via verbeterde informatievoorziening voor imkers. Ten derde draagt BEEP als onderzoeksplatform bij aan wetenschappelijk onderzoek over bestuivers. Grote doelstellingen die we met concrete oplossingen aanpakken.

De BEEP app 

App NL

BEEP ondersteunt imkers bij  de verzorging van bijenvolken. In de basis is de BEEP app  een digitale kastkaart app voor de registratie van bijeninspecties.  Gebaseerd op onderwerpen uit een samengesteld model over de gezondheid van bijenvolken, kun je je digitale kastkaart zelf vormgeven naar jouw wensen. De ingevulde informatie heb je altijd, en op elk apparaat, bij de hand. De BEEP app kan de papieren registratieformulieren vervangen en biedt daarnaast meer mogelijkheden. De BEEP app is gratis te gebruiken.

Meer informatie over de BEEP app

 

De BEEP base

Beep%20base

De BEEP base is een automatisch bijen meetsysteem dat je onder je kast kunt plaatsen. Het meet het gewicht, de temperatuur en het geluid van het volk. Deze informatie wordt automatisch naar je BEEP app gestuurd zodat je vanaf een afstand inzicht hebt in wat er in de bijenkast gebeurt. Dankzij deze up-to-date informatie kun je inspringen wanneer dat nodig is.

Meer informatie over de BEEP base

 

BEEP en onderzoekBeep icon

De BEEP app en de BEEP base zijn tools die je kunt gebruiken in je onderzoeksproject. Je kunt je data collectie automatiseren en standaardiseren en delen binnen onderzoeksgroepen. Ontwerp je eigen kastkaarten en deel deze met deelnemers aan het onderzoek. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Gebruik BEEP voor onderzoek


Onze visie

Bijen zijn cruciaal voor het leven op aarde. Honingbijen, wilde bijen en andere bestuivende insecten zijn onmisbaar. Honingbijen worden door zowel hobby- als professionele imkers verzorgd en BEEP is een platform met digitale tools om de imkers te ondersteunen in hun rol als verzorger. Met onze tools willen wij bijdragen aan de volgende doelstellingen:

  • Modernisering van het imkeren door met digitale hulpmiddelen imkers sneller en beter te informeren over hun bijenvolken. Hierdoor kunnen imkers keuzes maken op basis van data en direct inspelen op dat wat bijen nodig hebben. Dankzij de BEEP app kunnen imkers ook onderling samenwerken en hopen we jonge mensen te inspireren om zich te verdiepen in de wereld van de bij.
  • Behoud van de natuur door onze bestuivers een betere verzorging te geven.
  • Gegevens systematisch vastleggen voor wetenschappelijke doeleinden door digitalisering en verzameling van data. Hiervoor werken we op het moment ook samen met een Europees project, B-GOOD.

Missie-gedreven en open source

BEEP is een missie-gedreven, not-for-profit organisatie. Via crowdfunding en subsidies wordt de ontwikkeling van de tools mogelijk gemaakt. Openheid en samenwerking zijn de kernwaarden van Stichting BEEP. BEEP bouwt, host, onderhoudt en verkoopt de soft- en hardware. . De code en ontwerpen zijn open source (MIT /CC-BY-SA license, zie footer) beschikbaar. Data van gebruikers en data over bijenvolken zijn enkel van de gebruikers en niet toegankelijk voor derden (zie voorwaarden). Gebruikers kunnen ervoor kiezen om bijenvolken data te delen in een samenwerkingsgroep met andere BEEP gebruikers of in een onderzoeksproject op het BEEP platform.

BEEP is trotse partner van NBV Nederland    en van de Nationale Bijenstrategie Logo nationale bijenstrategie


Ga direct naar

Stichting BEEP

BEEP app

BEEP base

Help mee