BEEP datacategorieën

Met de BEEP webapp kunnen bijenhouders hun honingbijvolken zo gezond mogelijk te houden en onderzoekers hoogwaardige kwaliteit data verzamelen. Om dit te bereiken heeft BEEP zeer gestructureerde, gemakkelijk te begrijpen en gebruiksvriendelijke datacategorieën samengesteld. Synoniemen voor datacategorieën zijn: data model, data structuur, datataxonomie en ontologie. De hiërarchische datastructuur die hieronder staat weergegeven is het resultaat van bureauonderzoek en een intensieve mindmap oefening. 

BEEP%20data%20category%20tree%20 %207oct2022

De hiërargie is van belang, daardoor is de structuur gemakkelijk in gebruik. Ter illustratie: een bijenvolk heeft specifieke karakteristieken en zou in problemen kunnen komen. 'Bijenvolk' is dan de eerste tak, de tweede is 'Aandoening'. De subcategorieën bevatten de benodigde informatie over deze aandoeningen en wat de bijenhouder of onderzoeker heeft gezien of gedaan. De andere hoofdtakken zijn 'Voedsel', met betrekking op de voedselstatus in de kast, 'Weer' en 'Productie', bijvoorbeeld honing. 

Hoofdtakken%20databoom 

Kastkaart

Hoe werkt dit in de praktijk? In de BEEP webapp kunnen gebruikers een kastkaart samenstellen met de beschikbare kastkaartitems. Zij gebruiken de kastkaart om informatie registreren van een volk per specifieke kast, bijenstand en datum. Er is een standaard kastkaart ingesteld die gebruikers kunnen aanpassen naar hun wens. Hieronder staan twee voorbeelden van een kastkaart onder de hoofdtak 'Bijenvolk'. Afhankelijk van de wensen van een gebruiker kan dit een eenvoudige versie zijn, waarin broed wel of niet als aanwezig wordt gemarkeerd. Wil de gebruiker meer detail, dan is dat ook mogelijk en kunnen alle subtakken toegevoegd worden. De gebruiker bepaalt zelf wat wel en niet zichtbaar is.

Schermafbeelding%202022 11 16%20om%2015.07.07

Schermafbeelding%202022 11 16%20om%2015.09.19

Definities

De termen in de categorieënboom zijn zo kort mogelijk. De datacategorieën zijn vertaald in meerdere talen en zijn te vinden in de gratis en open source BEEP webapp. Termen kunnen op meerdere plekken terugkomen. Bijvoordeeld de categorie 'Ramen'. Als dat het geval is, hebben de termen overal dezelfde betekenis. Een spreadsheet met de definities van de termen is hier te bekijken. Dit overzicht wordt ook gebruikt bij vertalingen. Hieronder staat een screenshot van de eerste rijen van de spreadsheet.

Schermafbeelding%202022 11 16%20om%2016.06.28

Neem voor meer informatie contact op met Marten, BEEP's data architect.