BEEP base

Beep%20Base%20Render%20HDDe BEEP base is een slimme weegschaal die je onder je bijenkast kan plaatsen. Het meet het gewicht en andere parameters zoals temperatuur en geluid in de kast. De gegevens worden draadloos verzonden naar de gratis Beep app, waarin je ook je inspectiegegevens kunt bijhouden.

 

Crowdfunding BEEP base, vanaf 9 november op Kickstarter!

De BEEP base, iets voor jou?

  • Monitor je bijenvolk op afstand
  • BEEP base werkt draadloos, is energiezuinig en er zijn geen terugkerende kosten
  • Een lage introductieprijs dankzij crowdfunding

Gezonde bijen, dat is het uiteindelijke doel van BEEP. Als imker heb je invloed op de gezondheid van je bijenvolken. Gaan de bijen zwermen, zijn er voedseltekorten of legt de moer geen eitjes meer, dan kan tijdig actie ondernemen het verschil maken voor je bijenpopulatie.

Dankzij de BEEP base en app ben je altijd op de hoogte, ook als je niet naar je bijenvolken kan gaan. BEEP ondersteunt imkers bij het verzorgen van bijenvolken door de gratis BEEP kastkaart app en het meetsysteem, BEEP base.

Hoe werkt het?
De BEEP base plaats je onder je bijenkast. Hij meet het gewicht, de temperatuur en het geluid. Deze informatie wordt naar je BEEP app gestuurd die je kan bekijken vanaf je telefoon, computer of tablet. Vul deze gegevens aan met je eigen inspectie data en voila, een compleet overzicht van de staat van je bijen! In de afgelopen twee jaar heeft BEEP gewerkt aan de ontwikkeling van het meetsysteem en de app. De komende crowdfunding campagne geeft je de mogelijkheid om trotse eigenaar te worden van de BEEP base tegen een aantrekkelijke introductieprijs.

Dus, wat is crowdfunding precies?
Crowdfunding is een manier van financieren waarbij mensen een product kopen voordat het geproduceerd is. Mensen kunnen een pledge doen - aangeven dat ze het product willen kopen - en als genoeg mensen meedoen gaat de productie door! Mocht het zo zijn dat niet niet genoeg mensen meedoen, dan krijgt iedereen zijn inleg terug. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in en ontvang updates over de crowdfundingcampagne en ander nieuws over de app en het meetsysteem!

Schrijf je in voor e-mail nieuws over de laatste ontwikkelingen en de crowdfunding

* indicates required

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Stichting Beep:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, zie de footer op de homepage.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 
 

Bijenmeetsysteem - de BEEP base

BMS V3 2019 08 23 sensors 
In de afgelopen twee jaar is de BEEP base ontwikkeld. Na veel testen en verbeteringen is hij nu klaar om in serie geproduceerd te worden. Zodra je je BEEP base ontvangt, stel je ‘m in via de Beep app en plaats je hem onder je bijenkast. Het meten kan beginnen!
 
De BEEP base bestaat uit een gewichtssensor, ondersteunt één tot vijf temperatuursensoren en kan hoge kwaliteit geluidsopnames maken van binnen de kast. Het frame is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en kan meer dan 10 jaar mee. Door het LoRa netwerk wordt de data draadloos verzonden naar je BEEP app, die je kan gebruiken op mobiel, tablet of computer. Het hele systeem is zo energiezuinig dat je meer dan een jaar aan metingen kan verzenden op 2 AAA batterijen. Met 64 MB aan geheugen kan de BEEP base twee jaar aan informatie opslaan, handig als je niet in het bereik van een LoRa netwerk bent. Hoef je even niet te meten? Plaats de BEEP base dan rechtop en hij gaat automatisch uit. 
 
De BEEP base is betaalbaar, duurzaam, makkelijk in gebruik én er zijn geen terugkerende kosten. Hiermee maakt BEEP digitale middelen om het imkeren te verbeteren beschikbaar voor iedereen. Voor meer informatie over de technische specificaties, klik hier.

Het gewicht van de bijenkast

Beep - doelen gewichtmeting

Het verloop in gewicht van de bijenkast laat zien wat er aan de hand kan zijn met je bijenvolk. De grafieken suggereren verschillende situaties. Het gewicht van de kast is een indicator van de nectar stroom en zegt iets over het haalgedrag, het verbruik en de honingproductie. Een hoog gewicht kan aangeven dat de bijen veel honing produceren, een laag gewicht kan reden zijn om de bijen wat extra te voeden. Extreme vermindering in gewicht kan een tekenen zijn van roof of zwermen.

Waarschuwingen in de app kunnen jou als imker aangeven wanneer de bijen wat extra zorg en aandacht nodig hebben. Je bespaart automatisch ook tijd omdat je niet meer naar je kast toe hoeft om te weten hoe het er voor staat, en de bijen ondervinden minder overlast door het openen van de kast.

Temperatuur meten

Temperature sensor

De temperatuur in de kast vertelt je over de staat van het broed in je kasten. Met de temperatuursensor kan je op afstand detecteren of er een broednest is, hoe groot dit is en of en in welke mate het verandert. Zodra het broed niet meer op ca. 35 graden Celsius wordt gehouden is er een onderbreking van de broedcyclus en kan het betekenen dat de koningin niet meer legt. Hoe meer thermometers, hoe accurater je informatie. Wil je liever weten wat de temperatuur doet op andere plekken in of rondom je kast? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen de temperatuursensor(en) op een andere plek te plaatsen.

 

Het geluid dat bijen maken

Mic bees2

Er is al het een en ander bekend over de meting van verschillende bijen-specifieke frequenties (bijv. de apidictor van E.F. Woods uit 1964). Wereldwijd zijn meerdere ontwikkelingen gaande om via geluid de status van een volk te bepalen. BEEP verwacht dat imkers in de toekomst waarschuwingen kunnen ontvangen gebaseerd op geluidsopnames wanneer de bijen willen gaan zwermen, ze last hebben van ziektes of op een andere manier extra aandacht nodig hebben. BEEP doet samen met anderen onderzoek naar het meten van geluid in de kast. Nieuwe informatie over de betekenis van geluid wordt vertaalt naar waarschuwingen en instructies voor de imker. Software updates voor de BEEP base worden automatisch beschikbaar gesteld via de BEEP app. Met het oog op die nabije toekomst is de BEEP base alvast uitgerust met een hoge kwaliteit geluidsanalyse-chip en microfoon.

Kastkaart app

IPhones NL

De gratis BEEP app is voor iedereen beschikbaar en wordt in meerdere talen aangeboden. Een goede manier dus om te beginnen met het digitaliseren van je kastkaart. Je kan zelf de opzet en de categorieën aanpassen zodat hij aansluit bij wat voor jou belangrijk is. Op die manier hou jij je observaties en handelingen op dezelfde manier bij als je gewend bent. Je kan nu ook je gegevens delen met imkers waar je mee samenwerkt. Meer dan 2300 imkers hebben gebruiken de app al. Ben je klaar voor de volgende stap? Dan kan je je BEEP base aan de app koppelen en heb je real-time inzicht in de status van je bijenvolken.

Open source meetsysteem

Een betaalbaar en goed meetsysteem maken is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig is BEEP niet de enige die zich hiermee bezig houdt. Meerdere individuen en groepen houden zich bezig met het verbeteren van de open source software en hardware voor bijen meetsystemen. Open source betekent echter niet dat ingevoerde inspecties en meetgegevens ook gedeeld worden, die blijven gewoon eigendom van de imker.
 
BEEP wordt gefinancierd door publieke middelen en deelt nieuw ontwikkelde code en ontwerpen via een open source licentie. Ben je een ontwikkelaar, elektrotechnicus of vind je het leuk om zelf te sleutelen aan je BEEP apparatuur? Dan kan je de software of het meetsysteem naar je eigen hand zetten en zo bijdragen aan de verdere ontwikkeling! Voor meer informatie over de technische details, klik hier.

Samenwerking met wetenschappers

De BEEP app en de BEEP base worden gebruikt voor onderzoek. Nieuwe software updates zijn automatisch ook voor jouw persoonlijke gebruik beschikbaar. En als je daar expliciet toestemming voor geeft, kun je gegevens beschikbaar stellen voor het onderzoek.

Stichting BEEP

BEEP zet zich in voor het moderniseren van het imkeren via open samenwerking en heeft geen winstoogmerk. De stichting wordt bestuurd door imker en technoloog Marten Schoonman en product ontwikkelaar Pim van Gennip. Hun werk wordt ondersteund door vijf specialisten. BEEP’s Raad van Toezicht wordt gevormd door Frens Pries, Koos Biesmeijer en Nadine Schalk.
 
Tq0sfld kickstarter logo green
 
Klik hier om je nu in te schrijven om op de hoogte gehouden te worden van de aankomende crowdfunding!