De BEEP base is het complete meetsysteem dat je alles vertelt over het gewicht, het geluid en de temperatuur van je bijen. Direct zichtbaar in de gratis BEEP app! 

 
De BEEP base is betaalbaar, duurzaam, makkelijk in gebruik en er zijn geen terugkomende kosten. BEEP maakt digitale hulpmiddelen om het imkeren te verbeteren voor iedereen beschikbaar.  

Wat zit er in de doos?

Stephan maakt in onderstaande video de doos open en zet de 'BEEP base compleet' in elkaar. Het complete systeem wordt in een kleine doos geleverd. Bij het openen van de verpakking zie je het gele metalen onderdeel dat de gewichtssensor al bevat. De PCB zit in een waterdicht doosje en is verbonden met de gewichtssensor en de temperatuur sensor.
 
Je hoeft alleen nog maar de 8 'poten' met boutjes vast te draaien, het gereedschap daarvoor wordt meegeleverd. Als je er gebruik van wil maken kan je zelf de microfoon aansluiten. 
 

Verbind de BEEP base met jouw BEEP app

Heb je al een account voor de gratis te gebruiken BEEP app (zie www.beep.nl), dan kan je in het filmpje hieronder zien hoe je je BEEP base kan verbinden met je BEEP account. Als je nog geen account hebt in de BEEP app kan je die aanmaken op www.app.beep.nl.
 

 

 
 

 

Breng imkeren naar het volgende level

Bij%20op%20bloem

 
Heb je ooit in een bijenkast gekeken? Duizenden bijen bewegen door elkaar heen. Sommige vliegen tot 3 kilometer uit om eten te verzamelen, anderen blijven binnen om voor de larven te zorgen. De bijenkoningin is verantwoordelijk voor de voortplanting en de werkbijen zorgen voor haar. Wachters staan voor de deur de wacht te houden en zorgen dat er geen vijanden naar binnen komen. In de wonderlijke wereld van bijen heeft iedereen haar taak en draagt ze bij aan het voortbestaan van het volk.
 
Dan komt bij imker. Hij of zij heeft de beste intenties om voor de bijen te zorgen. Toch is het bijna onmogelijk om de bijen niet te verstoren als je dat doet. De imker zal rook gebruiken om de bijen te kalmeren, opent de kast en kijkt naar de raampjes. De acties en observaties noteert de imker op een papier, verfromfraaid door gebruik. 
 
Stel je nu een andere manier van imkeren voor. Een waarin de bijen minder vaak gestoord worden. Waar de imker beter is geinformeerd over de zorg die een volk nodig heeft. Een wereld waarin de imker een app kan openen en exact kan zien wat de status van een honingbij volk is. Een digitale omgeving om observaties en acties te registreren.
 
Vlcsnap 2019 10 30 16h58m08s742
 
Dat is waar BEEP om de hoek komt kijken. BEEP ondersteunt imkers met het verzorgen van hun bijenvolken met de BEEP base en BEEP app.
 
Vlcsnap 2019 10 30 17h00m08s898

Hoe werkt het?

Je plaatst de BEEP base onder je bijenkast en verbindt het met het LoRa netwerk - daarover later meer. Het meet het gewicht, de temperatuur in de kast en geluid. De BEEP base stuurt deze informatie naar je gratis BEEP app. Je kan de app gebruiken op je computer, tablet en smartphone waar je ook je eigen inspectie data kan invoeren. En daar heb je het; een compleet overzicht van de status van je bijen.
Vlcsnap 2019 10 30 17h02m41s209

Het gewicht van de bijenkast

Het verloop in gewicht van de bijenkast laat zien wat er aan de hand kan zijn met je bijenvolk. De grafieken suggereren verschillende situaties. Het gewicht van de kast is een indicator van de nectar stroom en zegt iets over het haalgedrag, het verbruik en de honingproductie. Een hoog gewicht kan aangeven dat de bijen veel honing produceren, een laag gewicht kan reden zijn om de bijen wat extra te voeden. Extreme vermindering in gewicht kan een tekenen zijn van roof of zwermen.

Waarschuwingen in de app kunnen jou als imker aangeven wanneer de bijen wat extra zorg en aandacht nodig hebben. Je bespaart automatisch ook tijd omdat je niet meer naar je kast toe hoeft om te weten hoe het er voor staat, en de bijen ondervinden minder overlast door het openen van de kast.

Beep%20 %20doel%20gewichtmeting

Temperatuur metingen

De temperatuur in de kast vertelt je over de staat van het broed in je kasten. Met de temperatuursensor kan je op afstand detecteren of er een broednest is, hoe groot dit is en of en in welke mate het verandert. Zodra het broed niet meer op ca. 35 graden Celsius wordt gehouden is er een onderbreking van de broedcyclus en kan het betekenen dat de koningin niet meer legt. Hoe meer thermometers, hoe accurater je informatie. Wil je liever weten wat de temperatuur doet op andere plekken in of rondom je kast? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen de temperatuursensor(en) op een andere plek te plaatsen.
 
Temperature in hive2

De buzz van bijen

Er is al het een en ander bekend over de meting van verschillende bijen-specifieke frequenties (bijv. de apidictor van E.F. Woods uit 1964). Wereldwijd zijn meerdere ontwikkelingen gaande om via geluid de status van een volk te bepalen. BEEP verwacht dat imkers in de toekomst waarschuwingen kunnen ontvangen gebaseerd op geluidsopnames wanneer de bijen willen gaan zwermen, ze last hebben van ziektes of op een andere manier extra aandacht nodig hebben. BEEP doet samen met anderen onderzoek naar het meten van geluid in de kast. Nieuwe informatie over de betekenis van geluid wordt vertaalt naar waarschuwingen en instructies voor de imker. Software updates voor de BEEP base worden automatisch beschikbaar gesteld via de BEEP app. Met het oog op die nabije toekomst is de BEEP base alvast uitgerust met een hoge kwaliteit geluidsanalyse-chip en microfoon.

Mic bees2

De BEEP app, je digitale kastkaart

De BEEP app geeft je live toegang tot de data van je BEEP base. De gratis kastkaart app is voor iedereen te gebruiken. Naast het inzicht in je meet data van de BEEP base kan je hem ook gebruiken om je inspectie kaarten te digitaliseren en samen te werken met andere imkers. Je kan de app gebruiken op je computer, tablet en smartphone. In de app geef je zelf aan welke onderdelen en categoriën je wil toevoegen aan je inspectiekaart. Zo creër je een eigen logboek waar precies instaat wat jij belangrijk vindt. Het geeft je de mogelijkheid om je observaties en acties bij te houden zoals je dat normaal ook doet. De app is al beschikbaar in zeven talen en meer dan 2300 imkerst gebruiken hem al!
 
App NL

De BEEP base - technische specificaties

De BEEP base bestaat uit een zeer accurate gewichtssensor, ondersteunt tot wel vijf temperatuur sensoren en neemt geluid op binnen de kast. De standaard BEEP base die beschikbaar is via Kickstarter wordt geleverd met één temperatuur sensor en één microfoon. Je kan zelf bepalen om deze te updaten met bijvoorbeeld extra thermometers en een extra microfoon. Het frame van de BEEP base is gemaakt van hoge kwaliteit roestvrij staal en zal meer dan 10 jaar meegaan. Via LoRa stuurt je BEEP base data naar je BEEP app. Het hele systeem is zo energie efficient dat het langer dan een jaar aan data kan versturen op maar 2 AAA batterijen. Met 64 MB aan gebeugen kan de BEEP base voor twee jaar aan informatie opslaan, handig als je geen toegang hebt tot het LoRa netwerk in je omgeving en je liever geen Gateway aansluit. Wil je een korte pauze? Zet je BEEP base dan rechtop en hij gaat vanzelf uit.
 
Vlcsnap 2019 10 30 17h09m42s165
 
De BEEP base is makkelijk in- en uit elkaar te zetten. De gele onderdelen zijn al voor je in elkaar gezet en aangesloten aan de gewichtssensor, de temperatuur sensor en de PCB die in een waterdicht doosje zit. 
 
 BMS v3 exploded
 
 

De PCB

Het centrum van de BEEP base is de PCB. PCB staat voor 'printed circuit board' en bevat alle connecties voor de sensoren die bij je BEEP base geleverd worden - temperatuur, geluid en gewicht - en heeft plaats voor meer. Dus als je je BEEP base wil aanpassen kan dat!
BEEP%20 %20PCB%20v3
Het speciaal voor BEEP gemaakte PCB heeft een heel laag energieverbruik. Het is gebaseerd op de Noorse nRF 52840 MHz ARM®️ CortexTM-M4. Het kan een jaar lang, elke vijftien minuten, data versturen op maar twee AAA batterijen! Als het geen data verstuurt gebruikt het maar 4,5 μA. Met 64 MB aan geheugen kan de BEEP base twee jaar aan informatie opslaan. Bovendien bevat het: via de ether firmware-updates (BLE), LoRa RFM95 868 MHz (EU) met uFL SMT-antenne met draadloze configuratie, 1Wire 1-5x sensor (DS18b20), I2C-schroefaansluitingen, 2-kanaals gewichtsversterker (HX711) schroefaansluitingen, een laag vermogen 3V-regelaar, unieke hardwaresleutel IC, magnetische reed-schakelaar, kantelschakelaar, zoemer, 2x AAA-batterijhouder en audio ADC (92 dBA SNR) + AGC met 3,5 mm jackingang met 4 pinnen. Afmeting: 75x50x23mm.
 
Vlcsnap 2019 10 30 17h16m07s086
 

LoRa - Long Range (lange afstand)

LoRa is een energie zuinige manier om informatie te versturen en ontvangen. Je kan het zien alsof je BEEP base sms-jes verstuurt die bestaan uit een aantal nummers. Je BEEP app ontvangt dit en zet het om naar informatie die voor jou begrijpelijk is. Jij ontvangt de informatie door de gateways van het TTN (The Things Network - het Netwerk der Dingen) die werken als kleine transmissie torens en het internet.
 
Het energieverbruik is laag omdat de BEEP base elke 15 minuten voor twee seconden aangaat om informatie te versturen. Daarom kan je meer dan een jaar je BEEP base gebruiken op maar twee AAA batterijen. 
 
Wij raden het aan om het TTN netwerk te gebruiken omdat je het gratis kan gebruiken en er geen terugkerende kosten zijn. Staat er geen gateway in de buurt van je BEEP base dan kan je deze aanschaffen vanaf 90 euro. Klik hier voor meer informatie over LoRa.
  

Open source meetsystem

Een betaalbaar en goed meetsysteem maken is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig is BEEP niet de enige die zich hiermee bezig houdt. Meerdere individuen en groepen houden zich bezig met het verbeteren van de open source software en hardware voor bijen meetsystemen. Open source betekent echter niet dat ingevoerde inspecties en meetgegevens ook gedeeld worden, die blijven gewoon eigendom van de imker.
 
BEEP wordt gefinancierd door publieke middelen en deelt nieuw ontwikkelde code en ontwerpen via een open source licentie. Ben je een ontwikkelaar, elektrotechnicus of vind je het leuk om zelf te sleutelen aan je BEEP apparatuur? Dan kan je de software of het meetsysteem naar je eigen hand zetten en zo bijdragen aan de verdere ontwikkeling! Voor meer informatie over de technische details, klik hier.
 
 

Samenwerken met wetenschappers

De BEEP app en de BEEP base worden gebruikt voor onderzoek. Nieuwe software updates zijn automatisch ook voor jouw persoonlijke gebruik beschikbaar. En als je daar expliciet toestemming voor geeft, kun je gegevens beschikbaar stellen voor het onderzoek. 

Prototype

Wij werken samen met andere open source aanbieders zoals Hiveeyes, Beelogger en Easyhive. We delen kennis, ervaring, code en ontwerpen. BEEP is doorontwikkeld - dankzij subsidies - van BEEP base versie 1 naar versie 2. Ervaren imkers hebben de BEEP base versie 2 getest. Op basis van hun ervaringen en feedback is versie 3 nu beschikbaar voor jou! 
 
De BEEP base is gebruiksvriendelijk. Wanneer je de BEEP base ontvangt zet je hem in elkaar, plaats je hem onder je bijenkast, registreer je in de app en het meten kan beginnen!
 
Vlcsnap 2019 10 30 17h13m35s610

Tijdlijn

We hebben al verschillende opties voor het produceren van de BEEP base onderzocht voor de verschillende succes scenario's van de Kickstarter campagne. We verwachten dat de BEEP base klaar is om verzonden te worden vroeg in het voorjaar van 2020, zodat jij het op tijd kan installeren voor het begin van het bijenseizoen!
 
BMS 09 25%20at%2017.39.38

Ontmoet het team

Het begon allemaal toen Marten een imker werd. Door zijn liefde voor honing begon zijn lange reis in de wondere wereld van de bijen. Hij volgde een imker cursus en werd hoe langer hoe meer geinteresseerd. Het opschrijven van je observaties en acties op een papiertje dat je daarna opbergt in de kast leek wat ouderwets. Op zoek naar andere oplosssingen zocht hij op het internet, waar een paar toepassingen te vinden waren. Maar dit was niet precies wat hij zocht. Marten begon zijn samenwerking met Pim nadat ze elkaar vonden op een forum over sensoren. Ze ontmoetten elkaar, vormden een groep om zich heen en hebben de Stichting BEEP opgericht. 
 
Vlcsnap 2019 10 30 17h20m50s480
 
Het initiatief groeide langzaam maar zeker over de afgelopen jaren. De BEEP app versie 1 is uitgekomen in 2017, de tweede versie in 2018. De BEEP base versie 3 was beschikbaar tijdens een Kickstarter campagne die liep tot 8 december 2019 waaraan 204 mensen deelgenomen hebben en een totaalbedrag van €96,364 is opgehaald. 
 
Team%20v2