BEEP app - Nederlands

Open de app

App NLDe BEEP app is een online systeem voor imkers. Het is een digitale versie van de papieren kastkaart. Omdat het een website en een app is, kun je er meer mee dan met een papieren kastkaart, bijvoorbeeld meerdere bijenstanden en bijenkasten op één plek beheren en informatie raadplegen en toevoegen waar je ook bent. Praktisch gezien betekent dit dat je het apparaat kan gebruiken wat je op dat moment voorhanden hebt, bijvoorbeeld je mobiele telefoon, laptop, desktop computer of tablet. 

 

Handleiding

Het gebruik van de app wijst zich vanzelf. Deze handleiding is ter referentie en voor tips in het gebruik. En op deze pagina vindt je een overzicht van de functies van de BEEP app en hoe je die functies kan gebruiken. In het rood is aangegeven welke functies aangepast of verbeterd zijn in versie 2.1.

Inloggen in de app

De app open je op je computer of mobiele telefoon door de knop 'Open de app' hierboven in te drukken of door het volgende adres in de internet browser in te voeren: http://app.beep.nl. Beep is een webapp. Dit betekent dat je de app kan openen op je mobiele telefoon, tablet en computer en dat je niks hoeft te downloaden of updaten. Onderaan deze pagina kan je vinden hoe je Beep als app op je telefoon kan plaatsen. De gegevens zijn overal hetzelfde en je hebt maar één account nodig. De app biedt je de mogelijkheid te registreren door te klikken op 'Nog geen account? Registreer als een nieuwe gebruiker'. Nadat je je email adres en wachtwoord van minimaal acht karakters hebt ingevuld, kun je de app gaan gebruiken.Mocht je je wachtwoord vergeten zijn, klik dan op 'Wachtwoord vergeten?' waarna je een email zult ontvangen met een link om een nieuwe wachtwoord in te voeren. Als je eenmaal ingelogd bent, dan hoef je de volgende keer niet meer in te loggen. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruiken van de app. De ontwikkeling en de ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door de sponsoren van Beep. 

Login nl

Taal instellen

Beep is beschikbaar in meerdere talen. Je kan de taal instellen door op het icoon met vlaggen Taal%20kiezen rechtboven te klikken en vervolgens je taalvoorkeur te kiezen. Alle functies in Beep zijn vervolgens in die taal beschikbaar. Mis je een taal en wil je helpen deze aan Beep toe te voegen? Neem dan contact met ons op!

Zet de Beep app op je telefoon

Beep is een website en tegelijkertijd een app, dit wordt een 'webapp' genoemd. Het betekent dat je Beep op elk apparaat kan gebruiken met internet toegang zoals laptops, tablets en mobiele telefoons. Het is mogelijk om Beep als app op je telefoon te plaatsen. Dit kun je doen door de stappen te volgen die zijn aangegeven op deze webpaginas:
Nederlands: 'Websites op startscherm van tablets of smartphones' 
Engelstalig: 'How to Add Websites to the Home Screen on Any Smartphone or Tablet'.
De Beep webapp is (nog niet) beschikbaar in de Android Play Store en Apple App Store. Mocht Beep niet openen op het scherm wat jij wilt of in de taal die jij wilt? Verwijder de app dan weer en maak hem opnieuw aan terwijl je de gewenste instellingen en pagina open hebt staan. Als je het idee hebt, dat de app niet goed laadt, of een oude versie van Beep laadt, volg dan deze handleiding. Eenmaal op je telefoon, ziet het app icoon er zo uit:

Beep app icon
 

Nieuwe bijenstandplaats aanmaken

Het hoofd menu kan geopend worden door op de menu Screenshots menu icoon knop te klikken. Het hoofdmenu bestaat uit de volgende elementen welke hieronder verder uitgewerkt zijn:

Menu

Stap 1 in het gebruiken van de app is het aanmaken van één of meerdere bijenstanden; de plek waar je bijenkast(en) staan. Klik op 'Bijenstanden'. Je kan nu de basisgegevens invullen van je bijenstand zoals de naam, locatie en het aantal bijenkasten. Als je het volledige adres invult, worden automatisch de gegevens op de juiste plek ingevuld, zoals de gps locatie coordinaten en straatnaam en dergelijke. Het veld wat minimaal ingevuld moet worden om de bijenstand aan te maken is de naam van de bijenstand. Minimaal vereiste velden zijn aangegeven met een *.

Instellingen stand

Onder het hoofdstuk 'Algemeen' vind je 'Bijenkast instellingen'. Hier kun je je invoeren hoe de bijenkasten opgebouwd zijn. Op dit scherm kun je één configuratie kiezen. Nadat je dit bewaard hebt, kan je dit verfijnen of verbeteren per kast. 

Kasten stand

Overzicht van bijenstanden en bijenkasten

Er zijn twee overzichten van je bijenkasten beschikbaar via het menu Screenshots menu icoon Beide overzichten laten bevatten de kastconfiguratie en kleur, kastnaam, de moerkleur als deze gemerkt is en een smiley icoon van de totaalindruk van de meest recente inspectie. Daarnaast wordt de herinnering tekst en datum getoond van meest recente inspectie indien ingevuld. Ook zijn er iconen beschikbaar voor het openen van het inspectieoverzicht Inspectieoverzicht icoon en het invullen van een nieuwe inspectie Kastdetails aanpassen icoon. Door op het plaatje van de kast te klikken, kun je de kast en moer gegevens aanpassen.

Bijenstanden

Klik op 'Bijenstanden' in het linker menuScreenshots menu icoon om de kasten gesorteerd per bijenstand te zien. Klik op de naam van de bijenstand om deze in- of uit te klappen. De volgorde van bijenstanden wordt bepaald door de datum van aanmaak van de bijenstand. De kasten worden automatisch gesorteerd op alfabetische volgorde. Overzicht van kasten op de mobiele telefoon:

Kastenoverzicht mobiel

Hetzelfde overzicht van kasten op desktop of laptop ziet er zo uit:

Kastenoverzicht desktop

Bijenkasten

Voor een overzicht van alle bijenkasten van alle bijenstanden, klik je op 'Bijenkasten' in het menu. De kasten worden automatisch gesorteerd op alfabetische volgorde. Het is echter ook mogelijk om te filteren en te sorteren middels deze knoppen:Sorteren De opties zijn: op naam, status totaalindruk (smiley), uitroepteken (extra aandacht nodig is aangevinkt), agenda (herinnering ingevoerd waarbij alleen de kasten met herinnering getoond worden), locatie (sortering per bijenstand). Als je nog een keer op een de knop drukt, dan wordt de sortering omgedraaid.

Bijenkast aanmaken of aanpassen

Nieuwe bijenkast

In het overzicht van bijenstanden, kun je een nieuwe bijenkast aanmaken door te klikken op 'Nieuwe bijenkast'. 

Kast gegevens aanpassen

In het overzicht van bijenstanden en bijenkasten, kun je klikken op het plaatje van de kast om gegevens aan te passen. De basisgegevens kunnen per kast aangepast worden en additionele gegevens kunnen worden ingevoerd. Indien je bijenkasten verplaatst van één bijenstandplaats naar een andere wilt verplaatsen, dan kan je dat ook in dit scherm doen. En de gegevens over de moer van het volk kun je hier noteren, zie hieronder. 

Moer gegevens invoeren

De gegevens van de koningin van het volk wordt per kast ingevoerd door in het overzicht op het plaatje van een kast te klikken. De moer gegevens staan onder de kast details. Als de moer gemerkt is, dan kun je de merkkleur selecteren. Maar welke kleur kun je gebruiken om de moer te merken? Even een spiekbriefje voor de merkkkeur regels voor moeren in Nederland: Eindigt het geboortejaar op 1 of 6: wit, 2 of 7: geel, 3 of 8: rood, 4 of 9: groen, 0 of 5: blauw. Moeren van het jaar 2018 mogen dus rood gemerkt worden. De geselecteerde kleur wordt ook weergegeven in het overzicht van de kasten. Als ze niet gemerkt is, dan staat het moer icoon niet op het overzicht.

Moer gegevens2

Een inspectie invoeren

Door op Kastdetails aanpassen icoonte klikken in het overzicht van bijenstanden of bijenkasten, kun je direct een nieuwe inspectie invullen. Je kan ook eerst het inspectieoverzicht openen door op het Inspectieoverzicht icoonicoon te klikken en dan rechtsboven op Plus te klikken. Het inspectierapport is ingedeeld in een aantal hoofdstukken: Bijenvolk, Voedsel, Aandoening, Productie en Weer. Wat je ziet, hangt af wat je in het eigen kastkaart geselecteerd hebt: zie 'Kastkaart aanpassen' hieronder.

Inspectie ingeklapt 

Door op de naam van het hoofdstuk of Expand te klikken kun je het hoofdstuk openklappen. Je ziet dan alle kastkaartitems die je in kan vullen. Er zijn er nog meer beschikbaar. Zie hieronder hoe je je kastkaart inhoud en indeling (de volgorde) kan aanpassen naar je eigen wensen. Hieronder zie je een voorbeeld van gegevens die je in kan voeren. Er zijn onderwerpen die verder uitklappen als je er iets voor ingevuld hebt. 

 Inspectie uitgeklapt

Onderaan de inspectie in een categorie 'Algemeen'. Hier kun je informatie invullen over de algemene staat van het volk alsook herinneringen. Deze informatie wordt op het kastoverzicht getoond: een smiley voor de totaalindruk, een uitroepteken als er extra aandacht nodig is, de datum van de herinnering en de tekst van de herinnering.

Algemeen

Je hoeft niet alle gegevens in te vullen. Je kan alleen invullen wat je hebt gezien en gedaan. Klik na het invullen op Insp opslaan om de gegevens op te slaan. Er is geen zogenaamde autosave functie. Alleen ingevulde gegevens zul je terug zien in het inspectieoverzicht. En je kan de lijst met velden en opties in de inspectie zelf aanpassen:

Je kastkaart aanpassen

Je kan zelf bepalen wat je wel en niet in kan vullen in de inspecties. Beep biedt een standaard lijst aan maar die kan je verder uitbreiden of juist inkorten. Je kan kiezen uit een lijst met onderwerpen waarvoor je gegevens en notities in kan vullen.

Hoe werkt het?

Open een nieuwe inspectie voor een van de kasten en klik dan op 'Aanpassen kastkaart' Aanpassen kastkaart Er wordt een uitgebreide lijst van kastkaart elementen getoond die als een boomstructuur opgebouwd zijn. We noemen dit de bijendata 'taxonomie', data classificatie of data categorieën. Er zijn in totaal ca. 500 onderwerpen beschikbaar en zo'n 200 als je de opties in lijstjes (dropdowns) niet meetelt. Zie hieronder een overzicht. De hoofdvertakkingen zijn bijenvolk, aandoening, voedsel, productie en weer. Elk onderwerp bevat meerdere onderwerpen die daar logisch onder passsen. Zie hieronder de ingeklapte boomstructuur. 

Kastkaart hoofdonderwerpen

In- en uitklappen kun je doen door het pijltje Pijltje links van het onderwerp aan te klikken. De onderwerpen die al op je inspectieoverzicht staan, zijn al aangevinkt. Let op: als je zo'n hoofdonderwerp aanvinkt, dan worden alle onderliggende takken ook aangevinkt (geselecteerd). Wil je dat niet? Bewaar de selectie dan niet door op het pijltje naar links te klikken en start opnieuw.

Je eigen kastkaart samenstellen

Als je de vink weghaald, dan wordt dit onderwerp verwijderd van je digitale kastkaart. Als je al gegevens had ingevoerd, dan blijven die bewaard. En alle gegevens die je opgeslagen hebt in inspecties, kun je terugvinden in het inspectieoverzicht per kast. Je kan dus onderwerpen aan- of uitvinken om ze respectievelijk toe te voegen of te verwijderen van je persoonlijke kastkaart. Als je een onderwerp aanvinkt dan worden altijd de onderwerpen waar het aan gekoppeld is in de boomstructuur ook geselecteerd. Dit zorgt ervoor dat je kastkaart overzichtelijk blijft. Hieronder in het plaatje hieronder hoe het werkt. 

Kastkaart edit 3stap

Volgorde aanpassen

Ook kun je de volgorde van onderwerpen aanpassen. Dit doe je door een onderwerp aan te klikken en te verslepen naar de gewenste plek. Vanwege de logica in de boomstructuur kun je het niet overal naartoe slepen. Dit wordt aangegeven met een icoon waar dit wel en niet kan. Dat wordt met deze iconen aangegeven:Slepen oken Slepen niet ok. Als je de juiste plek gevonden hebt, laat dan de muisknop (op computer) of vinger (op touchscreen) los. 

Zoeken

De boomstructuur is behoorlijk uitgebreid. Het biedt daarmee veel mogelijkheden om de kastkaart naar je hand te zetten. Om makkelijk iets te vinden, kun je de zoekfunctie gebruiken. Als je instelling op de Nederlandse taal staat, gebruik dan Nederlandse woorden. Als je in het zoekveld een term invult, worden alle items die de zoekterm bevatten rood gekleurd en klappen ze uit. Vervolgens kun je het onderwerp wat je wilt gebruiken aanvinken, klikken op 'Opslaan kastkaart'.

Zoeken

Overzicht van data categorieën

De items die in de kastkaart beschikbaar zijn, zijn voor achtergrond informatie weergegeven in het overzicht hieronder. Bronnen aan de hand waarvan deze boomstrutuur samengesteld is zijn: kastkaarten, COLOSS Beebook en enquete, Healthy-B toolbox, FAO honeybee diseases, Apiservices.biz glossary, Beebreed, Imkerpedia and Wikipedia. Klik hier voor de grote versie (pdf/Engels).

Beep data categorisation v2 small

En verder..

Het kan handig zijn, de kastkaart configuratie op een groter scherm zoals een desktop of laptop computer te doen. De kastkaart selectie is van toepassing op alle kasten voor je account. 

Inspectieoverzicht

Door op het Screenshots inspectie icoon te klikken, kun je de historische inspecties naast elkaar zien, waarbij de meest recente het eerst wordt getoond. De rapporten worden naast elkaar getoond. Je kan naar rechts scrollen om de historische gegevens te zien. De pijlen rechtsboven kun je gebruiken om de overzichten van de vorige en volgende kast te openen. En met de + knop kun je een nieuwe inspectie invoeren.

Inspectieoverzicht

Herinneringen instellen

Onderaan je inspectie (image) kun je een herinnering tekst en datum invoeren. Dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de datum dat je moerdoppen gaat breken, of het volk meer ruimte gaat geven, of de volgende inspectie uit gaat voeren. De tekst van deze herinnering zal zichtbaar zijn op het overzicht van bijenkasten. Daarnaast is het mogelijk de herinnering aan je digitale agenda toe te voegen. Dit doe je door zowel de herinnering tekst als de datum in te voeren. Na het opslaan van de inspectie die je een optie op het overzicht van inspectiedata genaamd 'Zet in je agenda' (zie onder).

Herinnering instellen

Als je erop klikt, dan krijg je deze opties van digitale agenda's: iCalendar, Google calendar, Outlook, Yahoo! Calendar en Microsoft Calendar. Kies de agenda die je gebruikt en volg de stappen om de herinnering in je agenda te zetten. Als je deze knop op een desktop of laptop computer gebruikt, dan kan het zijn dat er een bestand gedownload worct, dan je kan openen om de afspraak in je agenda te zetten. De herinnering wordt als nieuwe afspraak in je agenda gezet, waarna je zelf even de exacte tijd kan aanpassen. 

Standen, kasten en inspecties wijzigen of verwijderen

Gegevens wijzigen kun je doen door op het plaatje van een kast te klikken bij bijenstanden, bijenkasten en in het inspectieoverzicht. Vergeet niet de gewijzigde gegevens op te slaan. Het verwijderen van gehele standen met of zonder kasten, losse bijenkasten en inspecties doe je door op het icoon van het vuilnisbakje te klikken. Je wordt vervolgens gevraagd om een bevestiging. Let op dat verwijderde en/of gewijzigde gegevens daadwerkelijk verwijderd zijn. 

Kasten verplaatsen of archiveren

Verplaatsen

Als je een kast verplaatst naar een andere bijenstand, dan kan je dat in Beep ook aanpassen. De bijenstand waar de kast(en) naartoe verplaatst worden moet eerst aangemaakt zijn. Vervolgens kun je op de kast klikken om de gegevens van de kast te wijzigen in het overzicht van bijenkasten. Klik vervolgens op de keuzelijst bij 'Locatie' om de kast aan een andere bijenstand te koppelen. Klik op 'Opslaan en terug' en de kast is nu verplaatst naar de nieuwe bijenstand. 

Archiveren

Je kan de bovenstaande methode ook gebruiken om kasten en de bijbehorende inspecties te archiveren. Maak een nieuwe bijenstand aan met bijvoorbeeld de naam 'Archief'. Een nieuwe bijenstand moet minstens éeén bijenkast bevatten als je deze aanmaakt, maar die kan je weer verwijderen. Gebruik nu de verplaats stappen zoals hierboven beschreven om inactieve kasten en historische kastkaarten te archiveren zodat je deze gegevens indien nodig in de toekomst kan raadplegen.

Samenwerken

Nieuw in versie 2.1 (mei 2019) is het kunnen delen van kasten, de data en het toevoegen van inspecties voor die kasten. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Eén of meerdere groepen aanmaken
  • Je kan een groep een naam, beschrijving en kleur geven
  • Nodig mensen op basis van het email adres wat ze voor hun Beep login gebruiken
  • Je kan één of meerdere bijenkasten delen met de hele groep
  • Groepsleden kunnen op hun beurt hun kasten delen met de groep
  • Je kan kiezen of gegevens alleen ingezien mogen worden of dat anderen ook kast gegevens mogen wijzigen en inspecties toevoegen
  • Als er automatische sensor data beschikbaar is voor een kast, dan wordt deze ook gedeeld
  • Een groep kan meerdere beheerders hebben die groepsleden kunnen toevoegen en verwijderen

Samenwerken menu

De stappen zijn als volgt. Nadat je op het menu item 'Samenwerken' hebt geklikt, kan je een groep aanmaken met mensen waar je de gegevens mee wilt delen. Geef de groep een naam en kies een kleur. Voeg vervolgens bij groepsleden de mensen toe die je toegang wil geven tot de kasten en gegevens die gedeeld gaan worden in deze groep. Waar de groep uit bestaat kan je zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld de imker zijn waarmee je samen imkert of iemand die je adviseert bij het verzorgen van de bijen. Maar het kan ook een grotere groep zijn zoals de imkerklas. Het is belangrijk dat degene die je uitnodigd al een account op de Beep app heeft met het email adres waarmee je hem of haar uitnodigd. Als het email adres niet herkent wordt door de app, controleert dan bij de persoon die je toe wilt voegen welk email adres ze gebruiken bij het inloggen in de Beep app.

Je kan naast jezelf ook iemand anders 'beheerder' maken van de groep. Dat betekent dat die persoon ook groepsleden kan uitnodigen en verwijderen. De mensen die je uitnodigd krijgen een melding in hun email inbox. Als ze geaccepteerd hebben om lid te zijn van de groep, dan krijg je daar per email bevestiging van. 

Samenwerken kasten1

Nu kan je de kasten toevoegen. Zie de screenshot hierboven. Als je één keer op een kast klikt, dan deel je de gegevens met de groep. Dit betekent dat alle leden de kasten en de inspectiegegevens kunnen zien. Als je twee keer klikt, dan geef je de groep ook rechten om nieuwe inspecties te mogen invoeren voor die kast. Inspecties wijzigen kan alleen door de hoofdeigenaar van een kast gedaan worden. Tenslotte klik je op 'Opslaan' om de groep aan te maken en de groepsleden uit te nodigen. Groepsleden kunnen op hun beurt hun kasten toevoegen aan de groep om te delen. Om dit te doen, klik je op het Kastdetails aanpassen icoon icoon naar de groep naam. 

Om gegevens die gedeeld worden in de groep te bekijken, klik je op samenwerken en zoek je de kasten waarvoor je de gegevens wilt bekijken of inspecties wilt toevoegen. Als een kast uitgerust is met sensoren, dan kan je op het sensor icoon klikken van die kast om de meetdata te kunnen zien. Je kan deze gegevens ook zien, door via het menu item 'Metingen' in de lijst een gedeelte kast te selecteren. 

Data exporteren

Gegevens die op in de Beep webapp hebt ingevoerd kan je exporteren. Klik hiervoor linksboven op het menu icoon Screenshots menu icoon  en klik dan op Exportom een Microsoft Excel file te ontvangen op het email wat je gebruikt om in te loggen. Deze file bevat alle gegevens die je in Beep ingevoerd hebt en is georganiseerd per tab: Gebruiker, Bijenstanden, Kasten en Inspecties. 

Account beheren

Onder het icoon rechtsboven User geeft toegang tot de optie om uit te loggen of de account gegevens aan te passen. Je kan er je gebruikersnaam en password aanpassen en tevens de account in zijn geheel verwijderen. Verwijderen betekent dat aan bijenstanden, kasten, inspecties en account gegevens permanent gewist worden.

Sensoren

Hieronder zie je een schermafdruk van een voorbeeld van een gewichtsgrafiek. In de ochtend vlogen bijen uit (gewichtsafname) en kort daarop neemt het gewicht weer toe (nectar, water, stuifmeel en bijen die terugkomen), daarna is een tweede dip waarbij aan het eind van de dag het gewicht ongeveer op het oorspronkelijke gewicht is. Als het weer goed is, maar dit patroon is afwijkend, dan is er mogelijk iets mis. Naast gewicht zijn er vele sensoren die op afstand een beeld kunnen geven van de gezondheid en ontwikkeling van het volk: geluid, luchtvochtigheid, temperatuur, beweging, etc. Zie meer informatie in deze presentatie. Stichting Beep ontwikkeld een open source, betaalbaar meetsysteem. Houd de Beep Facebook berichten en Beep emails in de gaten voor updates hierover. Indien je al een meetsysteem gebruikt wordt welke de beschikking heeft over een API (application programming interface) dan kunnen deze gegevens in de app ingelezen worden. Neem in dat geval contact met ons op.

Sensordata voorbeeld

Jouw opmerkingen

De Beep app wordt verder ontwikkeld om deze zo bruikbaar mogelijk te maken voor een brede imker gebruikersgroep. Wie BEEP realiseert en waarom kun je hier lezen. Graag horen we je reacties en je bevindingen. Je kan ze emailen naar feedback@beep.nl

Een fout melden

Gebruik de feedback knop in het menu om fouten in de app te melden via email. Op klik hier om nu een email op te stellen. Stuur s.v.p. schermafdruk mee van het probleem. En geef ook aan wat je dacht dat er zou gebeuren en wat er in detail daadwerkelijk gebeurde en de stappen die je doorliep. Dit helpt het Beep team om te achterhalen wat precies aan de hand is. Als je op een andere apparaat (laptop, desktop, mobiel) probeert, of op hetzelfde apparaat met een andere internet browser, ervaar je het probleem dan nog steeds?