BEEP App

Open de app

Op deze pagina vindt je een overzicht van de functies van de BEEP app en hoe je die functies kan gebruiken. Je vindt op deze pagina:

Inloggen in de app

De app open je op je computer of mobiele telefoon door de knop 'Open de app' hierboven in te drukken of door het volgende adres in de internet browser in te voeren: http://app.beep.nl. Beep is een webapp. Dit betekent dat je de app kan openen op je mobiele telefoon, tablet en computer. Onderaan deze pagina kan je vinden hoe je Beep als app op je telefoon kan plaatsen. De gegevens zijn overal hetzelfde en je hebt maar één account nodig. De app biedt je de mogelijkheid te registreren door te klikken op 'Nog geen account? Registreer als een nieuwe gebruiker'. Nadat je je email adres en wachtwoord van minimaal acht karakters hebt ingevuld, kun je de app gaan gebruiken. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruiken van de app. Dit wordt mogelijk gemaakt door de sponsoren van Beep. Mocht je je wachtwoord vergeten zijn, klik dan op 'Wachtwoord vergeten?' waarna je een email zult ontvangen met een link om een nieuwe wachtwoord in te voeren. Als je eenmaal ingelogd bent, dan hoef je de volgende keer niet meer in te loggen.

Screenshots login

Het hoofd menu kan geopend worden door op het Screenshots menu icoon te klikken. Het hoofdmenu bestaat uit de volgende elementen:

Screenshots menu

Nieuwe bijenstandplaats aanmaken

Stap 1 in het gebruiken van de app is het aanmaken van één of meerdere bijenstandplaaten; de plek waar je bijenkast(en) staan. Je kan de basisgegevens hier invullen van je bijstand zoals de naam, locatie en het aantal bijenkasten. Als je het volledige adres invult, worden automatisch de gegevens op de juiste plek ingevuld, zoals de gps locatie coordinaten en straatnaam en dergelijke. 

Screenshot14jul nwe stand

Verder onder in het scherm kun je invoeren hoe de bijenkasten opgebouwd zijn. De kastopbouw verschilt per volk en per locatie. In de volgende stap kan per kast kast het aantal broed - en honingkamers aangepast worden.

Screenshot14jul kast2

Bijenkast details aanpassen

Door op de bijenkast te klikken, kunnen de basisgegevens per kast aangepast worden en kunnen additionele gegevens ingevoerd worden. Ook de gegevens over de moer van het volk kun je hier noteren, zie hieronder. Indien je bijenkasten verplaatst van één bijenstandplaats naar een andere wilt verplaatsen, dan kan je dat in dit scherm doen.

Screenshot14jul kast

Moer gegevens invoeren

De gegevens van de koningin van het volk wordt per kast ingevoerd door op de kast te klikken. De moer gegevens staan onder de kast details. De kleur van de moer wordt weergegeven in het overzicht van de kasten.

Screenshot14jul moer

Een inspectie invoeren

Onder elke kast staat het volgende knopje: Screenshots inspectie icoon  Hier worden de gegevens voor een nieuwe inspectie ingevoerd. Hier staan ook de gegevens van historische inspecties van de digitale kastkaart. Je kan inspecties uit het verleden invoeren en de correcte datum invullen van die inspectie. Het inspectierapport is ingedeeld in een aantal hoofdstukken. Je hoeft niet alle gegevens in te vullen. Je kan alleen invullen wat je hebt gezien en gedaan. Alleen ingevulde gegevens zul je terug zien in het rapport. 

Inspectie wijzigen of verwijderen

Een inspectie verwijderen is nog niet mogelijk, dit wordt in de volgende versie van Beep (mei 2018) wel mogelijk. Je kan nu wel een nieuwe inspectie aanmaken met dezelfde datum, dan kan je nieuwe gegevens invoeren die oudere overschrijven.

Screenshot14jul inspectie

Een inspectie rapport bekijken

Door op het Screenshots inspectie icoon te klikken, kun je de historische inspecties naast elkaar zien, waarbij de meest recente het eerst wordt getoond. De rapporten worden naast elkaar getoond. Alleen de gegevens die je ingevoerd hebt, worden zichtbaar gemaakt. Als er meerdere rapporten zijn, dan kan je naar links en rechts scrollen om ze te bekijken.

Screenshot15jul inspecties

Overzicht houden

Voor bijenstandplaatsen en bijenkasten is er een overzicht beschikbaar. Het overzicht bevat de namen van de bijenstandplaatsen en kasten. Ook wordt de kleur van de gemerkte moer en de kleur en samenstelling van de kast weergegeven.

Screenshot14jul overzicht

Een fout melden

Door te klikken op het Screenshots menu icoon icoon, wordt het menu getoond. Gebruik de feedback optie om fouten in de app te melden via email, liefst in combinatie met een screenshot van het probleem. Een aantal basisgegevens van het apparaat wat je gebruikt worden meegestuurd in de email om het verhelpen van het probleem te vergemakkelijken.

Beep foutmelding

Sensoren

In 2018 zal het concept meetsysteem verder uitgewerkt worden en zal de data van een aantal test opstellingn in de app beschikbaar komen. Hieronder zie je een schermafdruk van het gewicht van de kast. In de ochtend vlogen bijen uit (gewichtsafname) en kort daarop neemt het gewicht weer toe (nectar, water, stuifmeel en bijen die terugkomen). Als het weer goed is, maar dit patroon is afwijkend, dan is er mogelijk iets mis. Naast gewicht zijn er vele sensoren die op afstand een beeld kunnen geven van de gezondheid en ontwikkeling van het volk: geluid, luchtvochtigheid, temperatuur, beweging, etc. Zie meer informatie in deze presentatie. Indien een meetsysteem gebruikt wordt welke de beschikking heeft over een API (application programming interface) dan kunnen deze gegevens in de app ingelezen worden.

Screenshot meetgegevens

Installeer de Beep app op je telefoon

Beep is een website en tegelijkertijd een app. Je kan de app zelf installeren op je telefoon door de volgende stappen te nemen zoals aangegeven op deze webpagina: 'How to Add Websites to the Home Screen on Any Smartphone or Tablet'. 

     Screenshot%202017 07 13%2014.20.18

Jouw opmerkingen

De Beep app wordt verder ontwikkeld om deze zo bruikbaar mogelijk te maken voor een brede imker gebruikersgroep. Wie BEEP realiseert en waarom kun je hier lezen. Graag horen we je reacties en je bevindingen. Je kan ze emailen naar app.beep.nl@gmail.com